Info

GOED OM WETEN

 

Afspraken

Afspraken voor een shoot kunnen gemaakt worden in onze zaak of telefonisch (055/301818). Omdat onze agenda zeer snel verandert, kunnen er geen afspraken gemaakt worden via mail. Bij ziekte en andere ernstige voorvallen, of als uw kindje net zijn beste dag niet heeft, kan een afspraak gerust verplaatst worden, maar verwittig tijdig. Vermits verschillende shoots, na elkaar gepland worden, vragen wij u tijdig aanwezig te zijn: het is niet aangenaam voor de klanten die volgen dat ze moeten wachten (bvb met kleine kinderen). Bij het niet nakomen van een afspraak, wordt een forfait aangerekend van € 125.

Opnamen

Voor we de opnamen starten wordt duidelijk afgesproken wat u wenst en nemen we de tijd om onze modellen op hun gemak te stellen.

Wij nemen onze tijd om iedereen individueel te benaderen en zo het perfecte beeld van iedereen te bekomen. Vakmanschap, compositie, licht en emotie zijn de kenmerken van onze fotografie.

Zeker met kinderen wordt er pas gestart met de opnamen, als er wederzijds vertrouwen is. De opnamen duren ongeveer één uur gemiddeld. Er is een ruimte voorzien om u eventueel te herkleden. Voor de aller kleinsten is er een verzorgingskussen aanwezig. Bij kleine kinderen wordt er op het ritme van het kind gefotografeerd, geduld is een schone deugd. Een kind bepaalt wat en wanneer.

Viewingsessie

Na de fotosessie wordt dadelijk een nieuwe afspraak gemaakt voor een viewing: samen met ons wordt een definitieve keuze van de beelden gemaakt. Hierbij is belangrijk dat niet de kwantiteit aan beelden primeert, maar de kwaliteit van de beelden en de presentatie van het geheel. Als er in een prachtig boeket bloemen, 2 verwelkte bloemen zitten is het zijn schoonheid kwijt. U kan kiezen voor een reeks foto’s in verschillende afwerkingen en/of een keuze maken voor een vergroting. Wij werken à la carte. Wij zullen u steeds adviseren en begeleiden in uw keuze. Hierbij kan het interessant zijn om eventueel een foto te maken van de plaats waar de vergroting(en) zullen komen te hangen.

Door de grote hoeveelheid aan informatie en de grootte van de bestanden, worden, niet gekozen bestanden, na de selectie verwijderd.

Nabewerking

Nadat u uw keuze heeft gemaakt, volgt de nabewerking op de computer, waar de fotograaf al zijn kunde kan botvieren. Fotograferen is niet louter op het knopje duwen. Na het fotograferen volgt de creatieve nabewerking en vervolgens de minutieuze, artisanale afwerking.

Kledij

Kledij kan een belangrijke rol spelen bij een fotosessie, maar daarbij maken we een onderscheid tussen verschillende genres in de fotografie. Bij een echte portretsessie speelt de kledij minder een rol en daarbij is eenvoud de sleutel tot succes: de gelaatsuitdrukking, lichtvoering, compositie en pose moeten de foto overheersen. Bij groepsfotografie is het raadzaam de tinten op elkaar af te stemmen (bvb allemaal wit of zwart of eenzelfde kleur/tint). Liefst tussenseizoen-kledij, dus geen dikke trui, of uitermate zomerse kledij of shorts, anders is de foto gedateerd. Breng gerust verschillende kledingstukken mee als u twijfelt.
Bij een photoshoot van jonge mensen of bvb communiefotografie, speelt kledij uiteraard een grotere rol en gaat deze deel uitmaken van de compositie. Meestal wordt aangeraden, verschillende kledingstukken die bij uw persoonlijkheid passen, mee te brengen. Samen met de fotograaf worden dan kledingstukken gekozen, die passen bij de verschillende poses.

Opmaak

Het schminken is niet echt nodig en wordt zelfs afgeraden als deze niet vakkundig aangebracht wordt: studiolicht kan een heel raar effect geven bij het onoordeelkundig gebruik van blush en gelaatspoeder. Eventuele onvolmaaktheden, zoals puistjes enz. kunnen, indien nodig, heel snel en efficiënt weggewerkt worden door de fotograaf in photoshop.

Het poseren

Dagelijks werken wij met klanten die niet gewoon zijn te poseren. De vakmanschap van de fotograaf bestaat er dan ook in, technisch en compositorisch een goed beeld af te leveren, maar dit lukt alleen als er een goede interactie is tussen fotograaf en model. Daarom is het belangrijk, dat u bij de keuze van een fotograaf, aanvoelt dat het klikt.
“Spontane” fotografie bestaat niet echt in de portretfotografie, hoe zou je zelf zijn als al die lampen en een camera op u gericht staan. Een groot deel van de taak van de fotograaf is de mensen juist op hun gemak te stellen en reacties uit te lokken die spontaner zijn.
Ook is het belangrijk dat u zich thuis voelt in het genre fotografie, welke de fotograaf pleegt. Weliswaar kan de fotograaf zich vooralsnog wat aanpassen aan de wensen van een klant, maar uiteindelijk maak je van de schilder Rubens geen Picasso.
Bekijk gerust veel van ons werk, op de website of in de zaak en maak duidelijk wat je wenst of niet wenst.

Digitale bestanden

Veel klanten vragen de digitale bestanden van de opnamen. Beelden op lage resolutie, voor gebruik op sociale media, van de geselecteerde (geprinte) beelden, krijgt u gratis. Bij het fotograferen is het de bedoeling van de professionele fotograaf, om achteraf te komen tot een sterke reeks en om aan de klant het ultieme, afgewerkte beeld te bezorgen om aan de wand te hangen of te koesteren. Wij willen vermijden dat de beelden uitsluitend op een harde schijf belanden, zoals duizend andere foto’s, en dan verloren gaan.

Zoals bij de muziek en beeldende kunsten in het algemeen, zijn ook foto’s onderworpen aan de bepalingen van de wetten inzake auteursrechten. In de auteurswet wordt bepaald dat een negatief of digitaal bestand ten alle tijd eigendom blijft van de fotograaf en dat het dus verboden is om beelden te kopiëren, te reproduceren of te gebruiken onder welke vorm dan ook, zonder toestemming. Uw aangekochte of aangeleverde bestanden mogen gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. Deze beelden mogen niet verkocht of doorgegeven worden aan derden zonder uitdrukkelijke toestemming. Voor meer informatie klik hier: http://www.sofam.be/nl/16/Primaire-rechten .

U merkt dus dat een echte beroepsfotograaf zijn digitale bestanden niet zomaar afgeeft. Een muzikant, een schilder, enz. verdient niet zijn boterham met het creëren van zijn werk, maar wel door de verkoop van zijn creatie. Zo is het ook gesteld bij de fotograaf: deze genereert zijn inkomsten niet zozeer bij de opnamen, maar vooral door de nabestellingen. Na afgifte van de bestanden is de beroepsfiere fotograaf ook niet meer zeker over de kwaliteit van de eventueel elders gemaakte afdrukken: ook het afwerken van beelden behoort immers tot het vakmanschap van de fotograaf.
Voor specifieke doeleinden, kunnen digitale bestanden op hoge resolutie echter wel aangekocht worden. Bij het printen van deze bestanden buiten ons eigen labo, kunnen wij niet instaan voor de kwaliteit van deze prints.